577 452 390

omlouvání dětí

Od 6:05 do 16:35 hodin

provozní doba

Jak to bylo dříve

Návštěva nejstarších dětí betlému v Horním Lidči a staré dřevěné valašské chalupy Kosenka ve Valašských Kloboukách se už stala tradičním výletem, který bývá jednou z prvních akcí, které dětem připomínají, že se pomalu blíží nejkrásnější svátky v roce. Výletu se účastnily děti ze tříd Broučci, Myšky a Žabky.

V Horním Lidči paní průvodkyně dětem připomněla významná jména svatých, kteří budou do Vánoc slavit svůj svátek a proč si je lidé připomínají, popřípadě jaká pranostika se k nim vztahuje. Pro děti byl nejznámější Mikuláš, kterého děti znají především v doprovodu čerta a anděla, ale v souvislosti s jeho jménem byl zmíněn především jeho příběh o obdarovávání. Celou dobu během povídání děti lákal dřevěný mechanický betlém, který byl v místnosti krásně osvícen a na který měly děti dost času, aby si ho prohlédly. Bylo moc příjemné, že paní průvodkyně byla dětem na blízku, aby jim mohla odpovědět na všechny dotazy, které  je během prohlídky zajímaly. Poté nastal čas na jednu z nejočekávanějších chvil a to vybalení svačinek a dobrot, které si děti na výlet přibalily do batůžku, a na závěr celého betlémového povídání následovalo krátké promítání pohádky o Mikulášské nadílce.

Výlet pokračoval směrem do Valašských Klobouk. Zde děti čekalo v místní valašské dřevěnici nejen povídání o blížících se Vánocích, ale celý program byl protknut i zajímavými tradičními činnostmi. Zmíněny byly tradiční potraviny, které zdobily sváteční stůl, děti měly možnost vyzkoušet si přípravu tradičního valašského pečiva a vyrobily si svíčky ze včelího vosku. Nezbytnou součástí Vánoc jsou též vánoční zvyky, které si děti mohly nanečisto vyzkoušet včetně házení střevíce, věštění z hrnku nebo házení slupkou z jablíčka. Hezkou tečkou na závěr programu bylo zdobení vánočního stromečku tradičními slámovými ozdůbkami za zpěvu vánočních koled.

Děti se vracely z výletu plné dojmů, které si na zpáteční cestě mezi sebou sdělovaly a pokračovaly ve sdělování zážitků i ve školce. Máme před sebou krásné období, které je doslova nabito krásnými akcemi, které nám ve školce navodí příjemnou vánoční atmosféru.

J. Galetková