577 452 390

omlouvání dětí

Od 6:05 do 16:35 hodin

provozní doba

Rozloučení s předškoláky

Vzpomínáte ještě na den, kdy jste nám své děti přivedli do školky úplně poprvé? Uběhla už nějaká doba, děti vyrostly, naučily se spoustu nových věcí, užily si zábavu, získaly kamarády. A nyní mají před sebou další velký krok. V září se stanou školáky.

24. června 2021 jsme se na zahradě mateřské školy oficiálně s našimi předškoláky rozloučili. Celé odpoledne se neslo v indiánském duchu. Děti měly pro své rodiče a další přihlížející příbuzné připravený taneček a básničku, obojí vystřihly na jedničku. Následovalo dojemné předávání pamětních listů a upomínkových dárečků z rukou třídních učitelek, u něhož nezůstalo jedno oko suché. Sluníčko pálilo, rudé tváře se z nás doopravdy stávaly, a tak jsme se před chystaným překvapením ještě osvěžili přípitkem a doplnili energii připraveným pohoštěním. Závěr odpoledne patřil skvělému bubenickému vystoupení, do něhož byly zapojeny nejen děti, ale i všichni dospělí. Věříme, že jste si tento slavnostní den užili společně s námi, děkujeme za důvěru, se kterou jste nám své děti svěřovali a nezbývá než popřát krásné léto a pohodové prázdniny! S. Ulmanová

Dravci v MŠ

Přesně v polovině června k nám na zahradu zavítali dva sokolníci se svou ukázkou dravých ptáků. Jejich povídání protkané vtipem, bylo nabito spoustou zajímavých informací. Asi deset dravců, mezi nimiž byli například poštolka, káně, sova, kondor, sýček nebo orel, se nám přímo předvedlo. Někteří v letu, jiní při lovu kuny. Na závěr jsme si sami mohli jednoho dravce, sovu pálenou, dokonce i pohladit. To se stalo asi nejsilnějším zážitkem z celého dne, jelikož spousta z nás musela překonat malý ostych nebo dokonce strach. S. Ulmanová

Pirátská plavba Hodonín

Letošní konec školního roku patřil tradičně výletování. Autobusem jsme se vypravili do Hodonína, kde nás v přístavišti uvítala naše kapitánka – pirátka Andrea. Rozdala zbraně, pokyny, udělala si z nás drsnou pirátskou družinu a my se pod jejím velením vydali hledat poklad. Plavili jsme se po řece Moravě, sledovali možná nebezpečí a domorodce, až jsme dle mapy přijeli na ostrov, na kterém se měl poklad nacházet.  K vytoužené trofeji nás vedly šipky.  Zprvu jsme trošku zabloudili, ovšem nakonec jsme truhlici s pokladem objevili. Rychle jsme se s kořistí nalodili na naše plavidlo a spěchali jsme zpět do přístavu, kde jsme si po pořádném pirátském obědě náš poklad spravedlivě rozdělili.

Učíme se s Poly v zahradě

Ve čtvrtek 10. 6. 2021 se všechny třídy předškoláků zúčastnily projektového dne, který si pro ně připravila organizace LÍSKA, z.s., jejímž posláním je vytvářet zázemí pro environmentální vzdělávání a výchovu ve Zlínském kraji. Děti, rozdělené do skupin, postupně během dopoledne obešly 6 stanovišť, na nichž s využitím svých znalostí a dovedností, řešily zadané úkoly. Vytvořily si model hmyzáčka z přírodnin, vyrobily si škvorkovník z květináče, ptačí masku, panenku z dostupných materiálů, dozvěděly se, co vše potřebují rostliny k životu a na základě získaných informací si zhotovily tzv. semennou bombu. Bádaly i nad tím, odkud se bere jídlo. Odměnou jim byl účastnický list Malého přírodovědce se záznamem úkolů, drobná sladkost a v neposlední řadě všechny výrobky, které si odnesly s sebou domů. S. Ulmanová

Proč chce žabák čistý rybník?

Ve spolupráci s Univerzitou Tomáše Bati ve Zlíně a lektory z Domu dětí a mládeže Astra Zlín jsme ve dnech 8. a 9. června 2021 absolvovali dvoudenní výukový program, který byl velmi blízký naší ekoškolí činnosti. Maskot akce, žabák Kamil, nás seznámil se svým příběhem a my se tak díky němu dozvěděli o důležitosti ochrany životního prostředí, seznámili jsme se s rozdělováním odpadu a jednotlivými druhy popelnic. Z velmi zábavné a zároveň naučné akce jsme navíc neodešli s prázdnou. Na závěr jsme si vyrobili ze starých novin a kartonu Večerníčka, který nám je milou upomínkou na tuto akci.

S. Ulmanová

Olympijské hry v mateřské škole

Letošní léto patří olympijským hrám konaným v Tokiu, a proto jsme se rozhodli Den dětí oslavit sportem v podobě Školních olympijských her. Školní zahrada byla rozdělena celkem na sedm stanovišť, na kterých si děti mohly vyzkoušet nejrůznější sportovní disciplíny. Během společného nástupu bylo uskutečněno společné zahájení her, které provádělo úvodní slovo paní učitelky, společný pokřik a nechyběla ani olympijská hymna. Následně byly děti rozděleny do skupin a šly se přesvědčit o své fyzické zdatnosti na jednotlivá stanoviště. Mohly si vyzkoušet hod míčem na cíl, trojskok, překážkový běh, přetahování lanem, chůzi po lanu, skákání v pytli a spoustu dalších disciplín, které paní učitelky vymyslely v průběhu her.  Přestože některé děti už po první disciplíně hlásily, že je bolí nožičky, všichni se zúčastnili všech činností a na závěr se sešli opět na společném nástupu, kde byly děti pochváleny za vytrvalost a statečnost při zvládání úkolů. Sportovní dopoledne bylo ukončeno společným poslechem České státní hymny a rozdáním olympijských medailí a jako sladká tečka na závěr byla dětem rozdána zmrzlina. Po ukončení programu následovalo společné užívání si hezkého slunného dopoledne na školní zahradě.

 

Autor: Jitka Galetková

Malá technická univerzita IV. – Malý archeolog

Již po čtvrté v tomto školním roce navštívila naše předškolní děti Malá technická univerzita s dalším zajímavým tématem Malý archeolog. I když se zdá tento pojem pro děti složitý, když byla položena otázka, kdo to je archeolog, bylo vidět, že mnoho dětí má o této profesi alespoň malou představu. Když byl dotaz správně zodpovězen, následovalo povídání o tomto zajímavém povolání a děti měly prostor na nápady, co by mohl všechno archeolog v zemi objevovat. Poté byly děti pomyslně převedeny na místo archeologického naleziště, které děti pomocí archeologických nástrojů (štětečků a lopatek) očistily a objevily půdorysy staveb postavených ze stavebnice Lego Duplo. Mezi půdorysy byl dům, kostel, věž, most a děti měly tyto stavby rozpoznat podle postavených půdorysů a ty ke stavbám na obrázku správně přiřadit. Dalším úkolem bylo pokračovat ve stavění budov, ale nebylo to jen obyčejné skládání kostiček lega na sebe, děti musely u úkolu přemýšlet, jelikož každá stavba má střechu a tu měly děti postavit tak, aby na jejich stavbě hezky seděla. Po dokončení činnosti následovala diskuze o tom, k čemu jednotlivé budovy sloužily nebo slouží a jako odměnu za velkou dřinu si děti z tohoto badatelského dopoledne odnesly diplom.

Autor: Jitka Galetková

Divadlo online

Dášenka čili život štěněte

,,Když se to narodilo, bylo to jen takové bílé nic, do hrsti se to vešlo; ale anžto to mělo pár černých ušisek a vzadu ocásek, uznali jsme, že je to psisko, a protože jsme si přáli psí holčičku, dali jsme jí jméno Dášenka.“

Protože doba ještě stále nepřeje žádným kulturním akcím, rozhodli jsme se ve školce, že si všední den přece jen zpříjemníme pěkným divadelním zážitkem. Divadlo Scéna Zlín převedlo na jeviště jeden z nejpopulárnějších dětských příběhů od Karla Čapka, který jsme i díky naší nové interaktivní tabuli mohli zhlédnout v jeho online podobě přímo u nás ve školce. I když jsme si takto dopřáli trošku divadelní atmosféry, stejně doufáme, že snad už brzy budeme moci reálně odměnit herce potleskem, a že se svět zase vrátí k normálu.

S. Ulmanová

Stavitel věží

Další setkání s Malou technickou univerzitou proběhlo ve středu 27. 1. 2021. Paní lektorka se svým kufrem plným Lega postupně navštívila všechny třídy předškoláků. Na programu bylo tentokrát stavění věží, kterému již tradičně předcházela teoretická část. Při ní se děti seznámily s pojmem stabilita, dozvěděly se něco o účelech výškových budov a prohlédly si fotografie různých typů věží. Za pomoci Lego panáčka si potom ještě vyzkoušely, jak důležitá je pro každou věž její základna. Po nabytí potřebných vědomostí a vyzbrojeny nezbytným technickým výkresem, vrhli se naši malí stavitelé na stavbu známého českého televizního vysílače – Ještědu. Celá lekce byla protkána nadšením a příjemnou pracovní atmosférou, tudíž se dětem podařilo postavit hned několik Ještědů, za což si opět vysloužily udělení titulu ,,Stavitel věží.“

S. Ulmanová

Vánoce ve školce

Adventní čas nám ve školce začal rozsvícením školního vánočního stromečku na naší zahradě. Děti na něj nejprve vyráběly nejrůznější ozdoby, letos v bílo-stříbrné kombinaci. Když byl stromeček i s ozdobami nachystaný, sešli jsme se všichni u něj a za doprovodu harmoniky jsme si zazpívali tři vánoční koledy. Když dozněla poslední, stromeček se krásně rozsvítil. Vánoce mohou přijít!

Samotný Štědrý den jsme si ve školce udělali lehce s předstihem, patřila mu středa 16. 12. Děti, nedočkavé nadílky a Ježíška, byly od rána nastrojené ve slavnostním oblečení. Sváteční atmosféra byla cítit ze všech koutů školky. Děti si vyzkoušely nejrůznější zvyky a tradice. Od krájení jablíčka, přes věštění z hrníčků, pouštění lodiček až po házení papučí. Zatímco si i v tento den děti zpívaly koledy u venkovní vánoční borovice, ve školce naděloval Ježíšek. A dárečků bylo požehnaně. Rozzářená dětská očka a radost ve tvářích, to je pro nás zkrátka nejvíc. To jsou ty pravé, kouzelné Vánoce. Děti nadšeně rozbalovaly a hrály si s novými hračkami. Také oběd byl v tento den tradiční. Ryba s bramborovým salátem, po které následovala sladká tečka od našich paní kuchařek. Ty nám upekly vynikající perníčky. Ovšem stolování bylo v tento den mimořádné. Ve všech třídách byly krásně nazdobené vánoční tabule, a tak nám všem oběd o to víc chutnal a my si ho užili.

My jsme měli ve školce Vánoce moc krásné, vy všichni si prožijte ty vaše Vánoce především v klidu, pohodě a ve zdraví.