577 452 390

omlouvání dětí

Od 6:05 do 16:35 hodin

provozní doba

Alergeny ve školní jídelně

Od 13. 12. 2014 musí být součástí jídelního lístku informace o alergenech obsažených v jídle.

Odvolání na legislativu EU- 2000/1989/ES pro označování potravin. Ta bude nahrazena nařízením 1169/2011/EU ČL.44

odst.1a) o poskytování informací o potravinách spotřebitelům s platností od 13. 12. 2014.

ČR- Vyhláška 113/2005 Sb O způsobu začení potravin. Nařízení ukládá povinnost vyznačit u nebalených potravin, mezi které patří též pokrmy na viditelném místě výčet stanovených alargenů obsažených v nabízených pokrmech, včetně nápojů. Tato povinnost se týká všech výrobců potravin- restaurací, jídelen, prodejen, nemocnic, pekáren.

EU specifikovala 14 hlavních alargenů, které podléhají legislativě a jsou přílohou nařízení 1169/2011/EU.

Školní jídelna je povinna označit vyrobený pokrm alergenní složkou, ale nebude brán zřetel na jednotlivé přecitlivělosti strávníků.Tuto skutečnost si musí každý strávník nebo zákonný zástupce uhlídat sám. Není možné se věnovat při výrobě jídel strávníkům s potravinovou alargií jednotlivě, takže případným žádostem nebude vyhověno. Jídelna má funkci pouze

informační.Nelze spojovat dietní stravování s přecitlivělostí na některý alergen Informace o alergenech budou vyvěšeny u jídelního lístku .Označení přítomnosti alargenu je na jídelním lístku za každým pokrmem vyznačeno číslem označujícím alargen.

Seznam potravinových alergenů, které podléhají legislativnímu označení dle směrnice 1169/2011EU

  1. Obilloviny obsahující lepek- pšenice, žito, ječmen, oves, špalda a výrobky z nich
  2. Korýši a výrobky z nich
  3. Vejce a výrobky z nich
  4. Ryby a výrobky z nich
  5. Podzemnice olejná- arašídy a výrobky z nich
  6. Sojové boby- soja a výrobky z nich
  7. Mléko a výrobky z něj
  8. Skořápkové plody a výrobky- mandle, ořechy, lískové, vlašské, kešu a výrobky z nich
  9. Celer a výrobky z něj
  10. Hořčice a výrobky z ní
  11. Sezamová semena – sezam a výrobky z něj
  12. Oxid siřičitý a siřičitany- v koncentracích vyšších než 10mg,ml/kg,I,vyjádřeno SO2
  13. Vlčí bob- lupina a výrobky z něj
  14. Měkkýši a výrobky z nich